top of page
  • Instagram
  • Twitter

Fanzin Nedir?

Fanzin Kültürü

  • Fanzinler, ana akımda, kâr amacı güden ve sanatını para için yapanların karşısında durduğumuz, herkesin fikrini dilediğince aktarabildiği, kimseye hesap vermeden oluşturabildiğimiz eserlerimizle, sesimizin kısılmasına baş kaldırarak ürettiğimiz ve bizler için sınırsız olan alanlardır. İçimize sığmayan fikirleri, şiirleri, hikayeleri, çiziktirmeleri, yani sanatımızı icra ettiğimiz kağıtlar topluluğu. İçimizden birileri için hayata atılmanın baş gösterdiği ilk adım veya insanlarla konuşmaya başladığımız, kendimizi bir şekilde bu dünya içinde bir yerlere koyabildiğimiz yapılar. Hiyerarşiden, kârdan, bandrolden, sansürden uzak. Özgür. Dergi değil, para yok, rant yok; kapaklarımızda Kemal Sunal, Albert Camus, Cemal Süreya falan da yok. Her şey bizden, kendimizden.

 

Gençlik ve Fanzin

  • İçerisinde bulunduğumuz edebiyat alanı gençlere ne şekilde hitap ediyor, ne şekilde destek veriyor? Dergiler, sözde edebiyatın yapı taşı olan gereksiz edebiyat dernekleri, toplulukları, yazı atölyeleri, bunların hangileri gençlere ev sahipliği yapıp destek veriyor? Hiçbiri. Edebiyatın yapısı da taşı da fanzindir, fanzin sokaktan alır, sokağa seslenir. Edebiyatı, sanatı, felsefeyi, müziği o küçük a5 sayfasında bulundurur, yapılan iş ne kadar küçük kağıtlarda olsa da birçok insanın emeği ve direnişiyle seslenir sokağa.

  • Gençlere sunulmayan imkanların önüne geçilmesi adına, fanzinler, fanzin etkinlikleri ve düzenledikleri etkileşimli fasliyetlerle birlikte, tamamen underground bir yapı başı çekiyor. Gençlerin bir şeyler yapma isteğini geri çevirmiyor, o yüzden dergilerde, ana akımda yer bulamayan ve söyleyecek, çizecek bir şeyleri olan gençler, bu durum karşısında kendilerine yeni alanlar arıyor. Bu alanlar da fanzinler gibi alternatif oluşumlar oluyor. edebiyatın 'duraklamadan' ilerlemesi, yeni fikirlerini gerçekleştirme isteği olan gençler sayesinde oluyor, bu yaşlı edebiyatist kesimin muhafazası altında kalmadan devam eden alternatif oluşumlarda "fanzinler", türünün pek başka örneği olmadan yekpare bir şekilde sokakta, yerin altında deviniyor.

 

Sokak Yayını

  • Fanzin, alt kültürdür, sokaktan gelir sokağa gider. Hedef kitlesi bu yüzden yalnızca "fanzin nedir?"i bilenlerdir. İçinde en uçarı şeyler de yer alır, en sakinleri de. Bu yüzden "yeraltıdır". Her şey dillenir içinde. Bazen kimse birbirini tanımaz ama anlar. Fanzin buna yeraltı kültürü sayesinde sahiptir. Aynı zamanda bundan dolayı da az bir kitleye ulaşabilmiştir. Burada "fanzin nedir?"i anlatarak erişilebilecek herkese ulaşmak istiyoruz. Amacımız bedava sanat yapıp, bu gençlerin bu düzeni değiştirmesinde rol almak.

akasya ve alaca fanzin’den

"fanzin”e ithafen

okuyup ilgilendiğin için

teşekkürler

@fanzinalaca

@akasyafanzin

eser göndermek için mail adresimizi kullanabilir, bizlerden ve dağıtımlardan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

fotoğraflar: Begüm Ormancı

bottom of page